Logo

Jamon de Bellota, czyli szynka żołędziowa. Tak powstaje wędliniarski rarytas

Jamon de Bellota, czyli szynka żołędziowa pochodzi z półwyspu iberyjskiego. Jest ona uważana za jeden z najwspanialszych przysmaków wędliniarskich. A zawdzięcza to procesowi powstawania i przełożeniu sposobu hodowli zwierząt na smak.

Omawiana szynka zawdzięcza swój niezwykły smak właśnie sposobowi hodowli zwierząt. Tworzy się ją tylko i wyłącznie z mięsa zwierząt hodowanych swobodnie na wielkich farmach. Świniaki żywią się w tym czasie jedynie naturalnymi żołędziami z rosnących na farmach drzew.

Jamon de Bellota Jamon de Bellota

Taka dieta pozwala na przejście mięsa charakterystycznym posmakiem. Później szyneczki dojrzewają od 20 do 36 miesięcy. Jeżeli interesuje Was jak krok po kroku powstaje Jamon de Bellota to musicie zobaczyć powyższy materiał. Na nim zaprezentowano każdy krok powstawania tej wyjątkowej szynki.

Jamon de Bellota Jamon de Bellota
Jamon de Bellota Jamon de Bellota

2016-10-27 - J. Kruczek

0

Komentarze do:
Jamon de Bellota, czyli szynka żołędziowa. Tak powstaje wędliniarski rarytas

Podobne artykuły i galerie