Logo

Wołowina przygotowana w stylu Teppan-yaki. Kolejna odsłona kuchni japońskiej

Teppan-yaki jest popularną formą przygotowywania posiłków w Japonii. Polega ona na szykowaniu posiłku na rozgrzanej płycie przed klientem restauracji. To oznacza, że osoba zamawiająca śledzi cały proces powstawania posiłku.
Metodę tą stosuje się w wielu restauracjach a nawet pojawiają się liczne stragany z płytami, gdzie powstają posiłki na świeżym powietrzu. W sieci pojawił się ciekawy materiał ukazujący, jak na takiej płycie powstaje posiłek bazujący na wołowinie. Materiał nagrano w jednej z tokijskich restauracji.

Wołowina w stylu Teppan-yaki Wołowina w stylu Teppan-yaki

Trzeba przyznać, że wygląda to bardzo interesująco. Teppan-yaki to prawdziwa sztuka gotowania. Tym bardziej, że kucharze często popisują się różnymi trikami w czasie przygotowywania posiłków. Część osób może szokować to, że na końcu piękny kawałek mięsa został pocięty na kawałki. Wynika to z kultury jedzenia pałeczkami. Posiłki muszą być wydawane w postaci pozwalającej zjeść je bez użycia klasycznych dla nas sztućców.

Wołowina w stylu Teppan-yaki Wołowina w stylu Teppan-yaki
Wołowina w stylu Teppan-yaki Wołowina w stylu Teppan-yaki

2017-10-25 - J. Kruczek

0

Komentarze do:
Wołowina przygotowana w stylu Teppan-yaki. Kolejna odsłona kuchni japońskiej

Podobne artykuły i galerie