Faszerowanie się witaminami w pastylkach zamiast pomagać – najzwyczajniej szkodzi! Na każdym kroku słyszymy o świetnych suplementach diety czy witaminach, które mają chronić nasz organizm przed chorobami. Naukowcy jednak przestrzegają przed „pastylkami zdrowia” i udowadniają, że witaminowe suplementy diety zwiększają ryzyko śmierci o 16%!
Badacze zastrzegają jednak, że ich badania dotyczą jedynie sztucznych preparatów. Witaminy zawarte w warzywach i owocach są oczywiście korzystnie wpływają na nasz organizm.
Przeciwutleniacze - witaminy A, E, C, beta-karoten i selen – usuwają, powstające w naszym organizmie w drodze przemian metabolicznych, wolne rodniki tlenu wywołujące choroby. Te sztuczne jednak - według duńskich naukowców - powodują kłopoty z naszym systemem odpornościowym.
Jaki z tego wniosek? Zamiast faszerować się pigułkami, lepiej sięgać po prawdziwe owoce i warzywa.