Logo

Tak powstaje prawdziwa włoska pizza Margherita

Chyba każdy w swoim życiu próbował pizzę. Trzeba jednak mieć na uwadze, że polskie pizzerie robią tę słynną potrawę na tysiące różnych sposobów. Praktycznie w każdym lokalu zjemy coś zupełnie innego i inaczej przygotowanego.
Pizza Margherita powinna teoretycznie być wszędzie taka sama, a i tak ciężko trafić na dwie takie same. A jak się one mają do oryginalnej włoskiej pizzy? Zasadniczo ciężko znaleźć w Polsce pizzerię robiąca Margheritę tak, jak powinna wyglądać. W sieci pojawiło się ciekawe nagranie prezentujące od podstaw, jak przygotowuje się prawdziwą włoską Margheritę.

Pizza Margherita Pizza Margherita

Na filmie możecie zobaczyć, jak powstaje włoska Margherita. Ciasto po wyrobieniu musi myć formowane ręcznie aż do uzyskania cienkiej warstwy. Co ważne Margherita nie posiada po za serem i sosem innych głównych składników. Wszelkie pieczarki, wędliny itp już zmieniają potrawę na inną. Jak widać pizzer nakłada sos, a następnie nie obsypuje pizzy startym serem, ale nakłada mozzarellę w kostkach.

Pizza Margherita Pizza Margherita

Oczywiście na placek trafia kilka przypraw i ziół. Trzeba jednak pamiętać, że prawdziwa Margherita nie powinna zostać umazana dodatkowymi sosami. Jedynym dodatkiem po upieczeniu jest aromatyczna oliwa z oliwek. Wbrew pozorom i utartym trendom wśród Polaków taki placek jest bardzo syty oraz naprawdę smakowity.

Pizza Margherita Pizza Margherita

2014-11-24 - J. Kruczek

0

Komentarze do:
Tak powstaje prawdziwa włoska pizza Margherita

Podobne artykuły i galerie