Logo

Stalowe ziarenka utrzymają temperaturę kawy

Kto pije kawę, a zdarza mu się pić ją w "biegu", ten wie jak potrafi być gorąca. Pierwsze łyki parzą, ale kolejne zaczynają być już coraz zimniejsze. Właśnie z myślą o takich smakoszach kawy, stworzono te stalowe ziarenka.

Stalowe ziarenka utrzymają temperaturę kawy Stalowe ziarenka utrzymają temperaturę kawy

Mają one - po wrzuceniu do kubka - dwa cele. Pierwszy to szybkie schłodzenie kawy. Substancja zawarta w ziarenkach pochłania ciepło (magazynuje je) dzięki czemu kawa szybko jest chłodna.

Stalowe ziarenka utrzymają temperaturę kawy Stalowe ziarenka utrzymają temperaturę kawy

Drugi cel to... późniejsze oddanie ciepła. Kiedy kawa zbyt mocno ostygnie, ziarenka oddają ciepło i dłużej utrzymują odpowiednią temperaturę napoju.

Takie zwariowane dwa w jednym. Ciekawe, jak zareagują ziarenka w żołądku, kiedy ktoś przez nieuwagę je połknie. Chyba wtedy lepiej nie pić nic gorącego.

Stalowe ziarenka utrzymają temperaturę kawy

2011-03-31 - M. Kusiakiewicz

0

Komentarze do:
Stalowe ziarenka utrzymają temperaturę kawy

Podobne artykuły i galerie