Logo

Sashimi z papugoryby. Magia ulicznej kuchni w Japonii

Japońska kuchnia jest wyjątkowa i w znacznej mierze opiera się na owocach morza. W lokalnych knajpkach można zjeść całą masę niespotykanych nigdzie indziej ryb. Przykładem niech będą Parrotfish, czyli papugoryby.

Te mieniące się kolorami tęczy ryby to jeden z przysmaków. Na powyższym filmie możecie zobaczyć, jak od podstaw przygotowuje się sashimi z tej niezwykłej ryby. Pracownicy jednej z ulicznych knajpek pokazują cały proces przygotowania potrawy od etapu oskrobania i wypatroszenia ryby.

Sashimi Sashimi

Dzięki temu możemy zobaczyć, jak fachowcy tworzą lokalny rarytas. Sashimi jest potrawą bazującą na specjalnie podanym surowym mięsie. Głównie podaje się tak ryby i owoce morza, ale czasem serwuje się tak także mięsa zwierząt lądowych. Z pewnością będąc w Japonii trzeba spróbować sashimi.

Sashimi Sashimi
Sashimi Sashimi

2017-08-24 - J. Kruczek

0

Komentarze do:
Sashimi z papugoryby. Magia ulicznej kuchni w Japonii

Podobne artykuły i galerie