Już dawno przestaliśmy się dziwić pomysłom, które przychodzą do głowy Japończykom. Tym razem przeszli jednak samych siebie. Co powiecie na piwo w kolorze niebieskim?
W Japonii to możliwe. Do produkcji piwa w tym kolorze używa się wody z topniejących lodowców oraz wodorostów które barwią piwo właśnie na niebiesko. Za pomysłem stoi firma Abashiri, która ma już w swoim CV piwo czerwone i zielone oraz piwa mleczne dla kobiet.
Cóż, naszym zdaniem producent powinien przerzucić się na produkcję farb do malowania mieszkań i zostawić złocisty trunek w spokoju...
Co tam niebieskie, ale piwo z wodorostami? Nie brzmi to najlepiej. Pozostane przy wyrobach bardziej tradycyjnych :)
wodorosty wpływają na kolor, a woda z lodowców na smak, któremu na pewno do stóp nie sięgają byle-żółte sikacze.
Pewnie wpływa tak samo jak na sushi. Połowa ludzi nie odróżni po smaku sushi sprasowanego od maki w wodorostach. Druga połowa to Chińczycy. Wodorosty mnie nie odstraszają, a woda z lodowca (podobno tylko z odpowiedniej warstwy) jest genialna. BTW - smakują mi drinki z ogórkiem i wódka z pomidorem, kto wie, może wodorosty w piwie to też dobra odmiana :D
Jezeli chodzi o wode z lodowcow to niezly interes jest robiony na kostkach lodu do drinkow wlasnie z lodowcow. Po pierwsze jakby nie patrzec lod jest BARDZO stary po drugie niezle musuje w drinku - za sprawa uwiezionego powietrza wewnatrz - rowniez BARDZO starego. Najczesciej lod w drinku kosztuje wiecej od samego drinka :)