Marchewka - warzywo to czy nie warzywo? - oto jest pytanie. W szkole uczeni byliśmy, że to pospolity gatunek rośliny z rodziny selerowatych, a jej korzeń służy do magazynowania substancji pokarmowych.
Jadalny korzeń marchwi wykorzystuje się na wiele sposobów w kuchni. Można jadać go nie tylko na surowo. Ugotowany jest świetnym dodatkiem w sałatkach i zupach. Smażony i duszony idealnie pasuje do tradycyjnych potraw mięsnych. Z marchwi robi się soki i przeciery, ale nie każdy wie, że także przetwory.
To właśnie tu, w kwestii przetworów, pojawia się problem z ową marchewką, gdyż jednym z narodowych produktów kulinarnych Portugalii jest dżem marchewkowy. Dopóki marchewka była warzywem Portugalczycy nie mogli sprzedawać swojego specjału w krajach Unii, gdyż produkty unijne muszą mieć takie same oznaczenia na etykietkach we wszystkich krajach członkowskich.
Ze względu zatem na normy dotyczące produkcji dżemów marchewka zakwalifikowana została jako owoc. Od tego czasu Portugalczycy mogą sprzedawać dżem marchewkowy w całej Unii.