W Japonii możemy znaleźć całą masę barów i restauracji. Tryb życia tamtejszych ludzi sprawia, że znaczna część społeczeństwa stołuje się właśnie w lokalach gastronomicznych. To oznacza, że klientów trzeba umieć przyciągnąć. Nic tak nie działa jak wyeksponowanie pięknie wyglądające jedzenie.
Oczywiście jedzenie szybko się psuje, a nikt nie będzie przygotowywał co chwilę posiłków tylko po to, aby je później wyrzucić. W efekcie prawie wszystkie japońskie bary korzystają z sztucznego jedzenia, które nie tylko wygląda obłędnie, ale też bez problemu może stać na stałe na ekspozycji.
Na powyższym filmie możecie zobaczyć jak wygląda takie jedzenie i pokrótce jak powstaje. Wszystko powstaje z tworzyw sztucznych, które są odpowiednio barwione i formowane. Każde sztuczny posiłek jest tworzony ręcznie przez artystów, którzy potrafią nadać świeżego wyglądu zwykłym odlewom. Tradycja przygotowywania takich posiłków sięga aż 1930 roku, ale prawdziwy bum plastikowe posiłki przeżyły w latach 50-tych. Musimy przyznać, że wyglądają wyśmienicie i faktycznie zachęcają do wizyty w barze.