Logo

Dlaczego warto jeść nasiona konopi?

Na nowo w Europie odkrywamy, jak wiele pozytywnych właściwości mają nasiona konopi. Są nie tylko pożywne oraz stanowią doskonały dodatek do wielu potraw. Mają też dużo witamin i substancji odżywczych.

 


Jakie właściwości wyróżniają nasiona konopi? 

Nasiona konopi zawierają aż 26% białka. Dla porównania - w ciecierzycy jest to 19%, w szpinaku - 14%, w wołowinie - tylko 18%, a w serze - aż 28%. Białko konopne jest jak najbardziej zbliżone do struktury białka ludzkiej krwi, dlatego jest wchłaniane prawie w 100%. Tylko 2 łyżki konopi dziennie dostarczają nam żelazo (15%), magnez (45%!), cynk (20%). Nasiona konopi nie zawierają kwasu fitynowego, który jest silnym składnikiem przeciw odżywczym roślin, który blokuje wchłanianie zdrowych witamin i minerałów. Nasiona konopi nie powodują niepożądanych reakcji w organizmie, takich jak stany zapalne czy problemy z trawieniem.



To najbogatsze naturalne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona konopi zawierają więcej zdrowych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych niż len czy orzechy. Mają idealny stosunek omega-6 do omega-3 to 3:1. Ten stosunek występuje tylko w oleju rybnym i rybach morskich. Przywrócenie równowagi omega-6 i omega-3 pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca o 80%. Nasiona zawierają wszystkie 20 aminokwasów, w tym 9 niezbędnych aminokwasów tłuszczowych. To lekkie iw pełni przyswajalne źródło białka. Inne zalety nasion konopi to:

  • Zawiera wiele fitoskładników. Substancje te zwiększają naturalną obronę immunologiczną rośliny. Mają pozytywny wpływ na organizm człowieka, a także na układ odpornościowy,
  • Zawierają wiele niezbędnych minerałów, które trudno znaleźć razem w innych pokarmach roślinnych. Spożywając codziennie nasiona konopi zyskasz wysoko przyswajalny magnez, fosfor, mangan, żelazo i cynk,
  • Zawierają składniki odżywcze w wymaganych proporcjach. W nasionach konopi białko, tłuszcze i węglowodany są w idealnej równowadze. Zawierają wystarczającą ilość minerałów i unikalnych składników odżywczych dla roślin, co oznacza, że wszystkie te składniki są znacznie lepiej wchłaniane razem, niż gdyby były przyjmowane osobno.

Nasiona konopi - właściwości zdrowotne



Korzyści z nasion konopi sprawiły, że znalazły się na szczycie listy zdrowej żywności. Więcej na ten temat dowiesz się tutaj - https://ganjafarmer.com.pl



Nasiona konopi zawierają tylko pozostałości substancji psychoaktywnej THC i nie są narkotykiem. Posyp je makaronem, sałatkami lub dodaj do koktajli, wymieszaj z poranną owsianką – nasiona konopi są wszechstronne i świetnie smakują.



Nasiona konopi zawierają białko roślinne zawierające wszystkie 9 niezbędnych aminokwasów, których organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie. Ponadto ich strawność białka jest nawet lepsza niż w przypadku zbóż, orzechów i roślin strączkowych. Błonnik w nasionach konopi może zmniejszać skoki cukru we krwi i regulować poziom cholesterolu. 



Zaledwie 3 łyżki nasion dostarczają 14,4% zalecanego dziennego spożycia zarówno na błonnik rozpuszczalny (20%), jak i nierozpuszczalny (80%). Aż 80% kobiet zgłasza problemy fizyczne lub emocjonalne spowodowane PMS. Wynika to z wrażliwości na hormon prolaktynę. A kwas gamma-linolenowy w nasionach konopi wytwarza prostaglandynę, co zmniejsza działanie środka drażniącego – prolaktyny.



Regularne spożywanie nasion konopi pomaga zapobiegać chorobom serca. Nasiona zawierają aminokwas argininę, która wytwarza tlenek azotu i wzmacnia naczynia krwionośne. Prowadzi to do obniżenia ciśnienia krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca, zakrzepów krwi i może pomóc w powrocie do zdrowia po zawale serca.



Jak często spożywać nasiona konopi?



Nasiona konopi możesz spożywać codziennie. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, wapń, błonnik oraz inne mikro i makroelementy niezbędne do zdrowego życia. W najprostszej formie możesz je przyjmować w formie kiełków:

  • Posortowane i umyte ziarna namoczyć w wodzie przez około 5 godzin,
  • Nasiona pływające należy usunąć – są „puste”,
  • Wszystko, co pozostało, ponownie spłucz i załóż wilgotną szmatkę lub gazę,
  • Na wierzch nałóż kolejną warstwę wilgotnej szmatki,
  • Jeśli materiał wyschnie, należy go dodatkowo zwilżyć,
  • Przechowuj nasiona w temperaturze pokojowej, aż pojawią się pierwsze kiełki (od 12 godzin do 1,5 dnia).

W jakiej formie można je spożywać?



Istnieje kilka sposobów na maksymalne wykorzystanie nasion konopi:/

  • Na surowo - żuj i pij wodę. Jeśli nie zostaną oczyszczone z zewnętrznej powłoki, należy je najpierw namoczyć w wodzie przez kilka godzin,
  • W formie kiełków (jak ziarna pszenicy,
  • Lekko upiec i jeść jak nasiona, 
  • Dodaj do innych potraw.

Jeśli nasiona konopi są używane w połączeniu z innymi roślinami, możesz uzyskać dodatkowe korzyści dla organizmu. 


2022-06-27 - P. Potocki

0

Komentarze do:
Dlaczego warto jeść nasiona konopi?

Podobne artykuły i galerie